Motivatia

Motivatia in sportul de performanta

Motivatia se exprima printr-o stare deosebita de tensiune psihica, bazata pe corelarea dintre perceptie si gandire. La baza motivatiei sta totalitatea trebuintelor si intereselor pentru performanta sportiva.

Motivatia determina concentrarea atentiei si vointei, sustine energetic eforturile de pregatire si participare in concursuri. Sursele motivatiei sunt interne si externe.

Motivatia interna rezulta din mentinerea in stare activa a trebuintelor si intereselor care evolueaza si se recompun pe traseul dezvoltarii capacitatii de performanta. Drept cele mai importante surse de motivatie interna, pentru sportul de performanta putem mentiona urmatoarele:

- trairea emotionala si dobandirea de satisfactii in practicarea ramurii

- realizarea reusitei si aspiratia spre superiorimages (18)

- depasirea proprie si a celorlalti

- recunoasterea si impunerea publica

- dobandirea de recompense simbolice si materiale

- obtinerea de prestigiu personal si a statutului de performer

- teama de esec.

Motivatia externa generata de mediul ambiant este resimtita in mai mica masura de sportivul de mare valoare competitiva. Ea se caracterizeaza prin urmatoarele elemente:

- recunoastere publica

- obligativitatea participarii la pregatire si concursuri

- sarcina rezultatului sportiv-angajat

- evitarea dezaprobarii publice

- evitarea pierderilor materiale

- asigurarea independentei individuale.

Motivatia interna si externa pune bazele comportamentului in pregatirea de performanta, activeaza, coordoneaza si directioneaza toate actele si reactiile sportivului. Motivatia se sprijina pe convingerile, idealurile si aspiratia spre marea performanta.

Idealul sportiv determina modul de intelegere a performantei sportive in raport cu valorile sociale ale acesteia. Idealul de performanta ordoneaza modul de viata pe baza unor valori interiorizate de aspiratie tot mai inalta. Idealul de performanta si aspiratia spre maximul performant se formeaza in preadolescenta si adolescenta, dominand personalitatea sportivului matur (Conf. univ. dr. Ion Ene Mircea).

El determina judecata propriei valori asigurand astfel o sursa motivationala continua si foarte puternica.

Dand click pe oricare din urmatoarele pagini din meniul principal Motivarea poti afla si alte informatii primare.

-Atentia
-Ei si?
-Frica de esec
-Frica de victorie
-Increderea in sine
-Motivatia negativa
-Motivatia pozitiva
-Nepasarea