Starea de flux

stock-photo-brain-storm-many-uses-for-example-this-image-could-illustrate-grieving-mental-illness-or-172455803

 

Starea de flux, starea “in flow” sau punctul cel mai inalt al performantei

Atunci cand suntem relaxati, focalizati si determinati, intram intr-o stare mentala in care succesul este inevitabil. Ne simtim relaxati, concentrati, indreptati spre un obiectiv, raspundem la intamplari prompt si lucid, si ceea ce facem, indiferent de cat de greu si complex ar fi, ni se pare usor si ne da impresia ca “ni se intampla”. De obicei, starea aceasta este legata de o activitate sportiva sau artistica.

Senzatia este ca si cum mintea rationala s-ar fi pus de o parte si face pe “spectatoarea”, in timp ce “altceva” a preluat controlul. Cineva se poate intreba care este legatura cu trainingul: ei bine, m-am convins ca de fapt starea aceasta este adevaratul obiectiv din orice program de training.

Cele opt caracteristici ale starii de flow:

1. Un obiectiv clar si bine stabilit, cu reguli precise care permit verificarea lui.

2. Concentrarea si focalizarea asupra elementelor determinante ale performantei si punerea deoparte a acelora care nu au relevanta in atingerea obiectivului.

3. Lipsa de constiinta de sine, adica o stare in care persoana este prea concentrata asupra a ceea ce face, fara sa-si mai faca grijile obisnuite despre protejarea ego-ului (ma refer la fricile obisnuite despre ceea ce s-ar putea intampla, ce vor gandi ceilalti, care sunt urmarile in cazul unui esec, s.a.m.d). Acum, numai actiunea conteaza.

4. Simtul distorsionat al timpului: concentrarea asupra actiunii este asa de mare incat timpul pierde semnificatia. Numai ceea ce se face si efectele respective au importanta.

5. Feedback-ul, adica verificarea rezultatelor, este imediat, astfel incat actiunea poate fi modificata in orice moment in vederea optimizarii performantei.

6. Echilibrul dintre nivelul de capacitate si sfidare: activitatea este suficient de grea sa puna in miscare toate resursele noastre, dar nu atat de grea incat sa fie perceputa ca imposibila si sa provoace frustrare.

7. O senzatie de control asupra a ceea ce se intampla.

8. Mai important de toate, senzatia ca activitatea este gratificanta in sine, independent de rezultatul pe care il va produce.

(cercetator – Mihaly Csikszentmihalyi)

Intensitatea maxima a starii de flux se produce in momentul cand fluxul de imagini (personanta), corelat cu talentele si efortul creator devin congruente si apare momentul de iluminare, scanteia intelegerii, constientizarea solutiei.

 

Pentru a ma contacta da click AICI si foloseste formularul de contact.

explorers (1)psihosports