Linistea mintii

beach-163484__180classroom-381896__180day17

 Sase reguli pentru a mentine calmul si linistea mintii

 
Shi Tianji, un invatat din epoca dinastiei Ming, propunea in cartea sa, Taina longevitatii [1], sase reguli pentru a mentine calmul si linistea mintii:
  1. Intotdeauna pastrati o minte linistita. Ramaneti linistiti, fara a spera in van. Multi se bucura de o viata lunga, fiindca au putine dorinte si raman intotdeauna cu mintea linistita.
  2. Intotdeauna fiti buni la inima. O persoana buna la inima simte placere in a-i ajuta pe ceilalti si nu doreste sa le faca rau.
  3. Intotdeauna sustineti dreptatea. Distingeti intre rautate si virtute, intre bine si rau. Cel ce va intelege acest adevar miraculos, va fi vindecat de boala si va trai o viata lunga.
  4. Intotdeauna fiti voios. Adaptati-va circumstantelor si fiti intotdeauna multumit de sine. Evitati exagerarile si nu jigniti pe nimeni. Bai Juyii [2] scria intr-un poem: „Fii voios, fie ca esti bogat sau esti sarac; caci cel care nu rade nu poate fi decat nebun”. Radeti des pe saturate. Un proverb zice ca „un ras sanatos ne intinereste cu zece ani, iar grija ne incarunteste”.
  5. Intotdeauna fiti placut. Armonia este primordiala in relatiile interumane. Fiti amabil, modest si prudent, tolerant si marinimos. Nu fiti prea prevazator si nu va faceti griji din lucruri neesentiale. Amabilitatea in relatia cu ceilalti va aduce fericire atat lor, cat si dumneavoastra.
  6. Intotdeauna fiti multumit. Sunt rare persoanele care pot evita toate adversitatile. Ramaneti voiosi in ciuda lor. Yan Feitai avea o epigrama plina de intelepciune privind dragostea de viata.
„Doar fa un pas inapoi, gandeste ca totul va fi in mod firesc in regula. Multumirea este fericire”.
Comparati orice adversitate cu cea mai rea circumstanta posibila si veti dobandi calmul si buna dispozitie.
 

 Note
[1] Liu Zheng Cai. The Mystery of Longevity, Beijing: Foreign Language Press,1990.
[2] Bai Juyi (白居易; 772–846), poet din perioada dinastiei Tang. Poemele sale se inspira mai ales din activitatea sa ca guvernator al unor provincii.

 

Pentru a ma contacta da click AICI si foloseste formularul de contact.

descărcare2 psihosports