Mental training

adult-education-583693__180images (85)

Disciplina mentala (capitol carte in pregatire)

Sportul de performanta depinde si de talent, dar si mai mult de munca si de efortul depus in pregatire.

Esecul celor “prea dotati” este un exemplu in acest sens pentru ca nu au mai muncit lasand totul pe seama talentului. Este nevoie ca talentul sa se bazeze pe disciplina si munca intensa. Disciplina mentala este cea mai importanta veriga si cel mai greu de obtinut fara ajutorul unui specialist, psiholog-sportiv (coacher) in training mental, pentru ca si disciplina mentala ca si disciplina de antrenament si de joc, se obtine doar prin antrenamente serioase si de lunga durata.

Odata disciplina mentala realizata, ea da cale concreta pentru marirea abilitatilor de invatare si stocare a noilor abilitati si informatii tactico–tehnice si fizice de care jucatorul de performanta are permanenta nevoie in cresterea valorii sale sportive.

Pe baza disciplinei mentale se dezvolta armonios noi abilitati de invatare si de organizare, acceptarea neconditionata a propriei persoane si a formelor de efort necesare, se mareste toleranta la frustrare, noncatastrofarea, puterea de concentrare in sarcina, toate avand ca rezultanta cresterea increderii in fortele si abilitatile proprii si cel mai important lucru, echilibrul emotional.

Se dezvolta abilitatea de a dezvolta abilitatile proprii si de fructificarea lor prin performanta, in crestere si stabilizare continua. Este nevoie pentru a progresa constant, de concentrare si efort constient (constientizat) in care mintea sa fie alaturi de trup in cea mai mare parte a antrenamentului (de preferat 100%) si rezultatele vor fi surprinzatoare.

Este nevoie de efort maxim in unitatea de timp, adica intensitate mentala si fizica. Este de preferat sa fie antrenamente mai scurte dar intense (reprize), decat lungi si diluate din punct de vedere al efortului concentrat.  

Este vorba de asa-zisul efect al “mingii medicinale“ (exercitiile cu mingea medicinala in jocuri in care mingea se joaca cu mana, volei, baschet, handbal etc. Iar apoi mingea reala de joc pare mult mai usoara si mai usor de controlat si manipulat), adica un efort maxim la antrenamente va da o mai mare usurinta in competitii, eliminand diferenta nedorita de perceptia negativa a efortului.

Disciplina mentala duce la constientizarea corecta a procedurilor, la o buna concentrare in timpul repetitiei tehnico–tactice si fizice din timpul antrenamentelor din care rezulta dobandirea rutinei de performanta, adica a automatismelor inconstiente (vezi sofatul unei masini) necesare, pe baza carora se pot construi rigori si obiective de performanta, pe viitor. Se construieste vestita sintagma “invata sa inveti”, insa structurata pe particularitatile si necesitatile fiecarui sportiv in parte.

Nu exista o reteta general valabila care sa se aplice tuturor, de aceea rolul coacherului sportiv este hotarator in acest proces de gasire si de dezvoltarea unei retete personale, individualizata si perfect pliata pe personalitatea si nevoile fiecarui sportiv de performanta in parte.

Increderea in fortele proprii si constienta faptului ca esti o persoana valoroasa (toate fiintele umane sunt valoroase), neconditionat, iubirea fata de tine insuti asa cum esti cu multe calitati, dar si cu defecte, ne ajuta sa ne armonizam cu noi insine, dar si cu mediul exterior caruia-i transferam aceleasi forme de apreciere, echilibrate si constiente.

Atentie, stima de sine exagerata poate duce la narcisism si la o fantasmare a propriei persoane, de aceea este mult mai benefic sa introducem conceptul CBT, respectiv acceptarea de sine neconditionata, care ne tine ancorati in realitate si in aprecierea cat mai corecta si rationala a acesteia, fapta care conduce la acceptarea situatiei reale si la posibilitatea de a gasi cele mai potrivite mijloace sau metode de rezolvare, benefice. –  Psihoterapeut, mental trainer, Gabriel Marcel Hosu

Pentru a ma contacta da click AICI si foloseste formularul de contact.

SV301497psihosports