Nutrienti si odihna

images (79)

Performantele sportive de varf si de lunga durata depind cel mai mult in recuperarea post-efort. Recuperarea implica atat suplimentarea constanta a organismului cu nutrientii necesari refacerii, cat si in odihna.

 somnul-odihna-refacerea

Se recomanda somnul de la orele 9 seara si pana la 1 noaptea, ca fiind perioada in care organismul se reface cel mai mult, atat fizic cat si la nivel celular, cele 4 ore fiind aproape suficiente pentru refacere, dar pentru sportivi, perioada de odihna trebuie sa atinga cel putin 8 ore.

Pentru a aduce un plus recuperarii si odihnei, este absolut necesar sa introducem in dieta noastra proteinele cu asimilare lenta: caseina (branzeturile in general, sau suplimentele pe baza de caseina). Suplimentandu-ne cu acest tip de proteina inainte de somn, organismul are pe intreaga durata de odihna fluxul necesar de nutrienti pentru o refacere optima a musculaturii si tesuturilor distruse in timpul antrenamentelor intense.

Adormirea dificila

Magneziul joaca un rol-cheie in functia organismului de reglare somn-veghe, insomnia fiind unul dintre simptomele deficitului acestui important mineral. Mai mult decat atat, o analiza din 2006 publicata in revista medicala „Hypothesis“ sugereaza ca un astfel de deficit poate fi cauza celor mai grave forme de depresie si probleme de sanatate mintala.

Dificultate in mentinerea somnului

Suplimentele cu potasiu le-ar putea fi de un real folos persoanelor care se trezesc in timpul noptii si nu mai pot adormi la loc, potrivit unui studiu aparut in 1991 in revista de specialitate „Sleep“.

Somnolenta din timpul zilei

Exista o legatura stransa intre somnolenta excesiva din timpul zilei si carenta de vitamina D, conform rezultatelor unei cercetari publicate in 2012 in „Journal of Clinical Sleep Medicine“.

Echilibrul intre antrenament si odihna este unul esential pentru performanta sportiva! Refacerea sportiva prin somn:

ODIHNA PASIVA

– rezervele energetice sunt refacute

– creierul este eliberat de sarcini inutile

Tehnici generatoare de somn:

– hidroterapia

– masaj bland, de relaxare

- controlul respiratiei (inspiratia si expiratia sunt calme si au durate egale)

– aromaterapie – in special uleiul esential de lavanda

– exercitii de relaxare musculara progresiva

– lectura inainte de culcare

– sedative usoare

– ingerarea unui pahar cu bere

Refacerea sportiva prin miscare: ODIHNA ACTIVA

Refacerea dirijata a sportivului

Mijloace psihologice de refacere: sugestia si autosugestia

Refacerea medicamentoasa – Vitamine si minerale

Pentru a ma contacta da click AICI si foloseste formularul de contact.

 

comfort-zone  2 psihosports