Anxietatea de performanta

Teama de a pierde in competitie, poate sa fie defapt lipsa de incredere in propriile forte si capacitati, pana la urma este teama de a invinge. Pe langa predispozitia innascuta a fiecarui individ spre dezvoltarea unor stari de anxietate de o anumita intensitate, mediul social, experientele personale si sportive, precum si mediul cultural au o importanta majora.images (22)

Identificarea nivelului de anxietate cu ajutorul unor instrumente psihologice in procesul de optimizare a performantelor individuale. Identificarea tipului de anxietate caracteristica fiecarui sportiv, in functie de educatie, mediu si personalitate.

In sport, anxietatea are si alte caracteristici fata de contextul non-sportiv, iar maniera de interventie este diferita si presupune cunoasterea tuturor factorilor stresori specifici.
Anxietatea depinde in primul rand de istoricul multifactual personal al individului si capacitatea de a se adapta la conditii deosebite, care fac parte din cadrul de antrenament si competitional si social.

Teama de a fi vazut, evaluat, apostrofat, evidentiat, teama de a fi in atentie creaza emotia negativa, emotie dezadaptativa care creaza disconfort psihic si fizic, oprind performanta.